|
Srí Lanka (v čajovém obchodě uváděná pod starším názvem Ceylon), ostrovní stát ležící v Arabském moři jihovýchodně od Indie, je jedním z nejvýznamnějších světových producentů. Čaj se zde pěstuje ve více než 50 oblastech a podoblastech, v různých geografických, půdních i klimatických podmínkách. Nejdůležitějším faktorem pro růst a následně též sklizeň lístků je období deš?ů (monzunů), které přichází do oblastí na jihu a západě ostrova v době od května do září, zatímco do oblastí na severu a východě ostrova od října do prosince. V tomto období se až na výjimku, kterou je oblast Nuwara Eliya, kde jsou deště mírné a kde sklizně probíhají prakticky celoročně, nesklízí, nejlepší čaj pak obvykle pochází ze sklizní prováděných v suchých měsících, kdy lístky dorůstají dlouho a jejich kvalita se tím výrazně zvyšuje. V nížinných oblastech je výrazně vyšší průměrná roční teplota (okolo 20°C) a vlhkost než v oblastech horských a vysokohorských. Podle nadmořské výšky, v níž byl čaj vypěstován se cejlonská produkce často dělí na nížinné (lowgrown), horské (midgrown) a vysokohorské (highgrown) čaje. Obecně a zjednodušeně lze říci, že vysokohorské oblasti produkují list nejkvalitnější, zatímco v nížinných oblastech je dosažení prvotřídní kvality výrazně složitější. Většinu místní produkce tvoří čaje černé, zpracovávané ortodoxní metodou (a jen asi ve 3% metodou CTC), poměrně často se lze setkat též s čaji zelenými, spíše vzácností jsou vysoce kvalitní čaje bílé. Nejdůležitějšími a nejznámějšími čajovými oblastmi Srí Lanky jsou: Dimbula, horská čajová oblast se zahradami v nadmořské výšce 1.200 až 1.800 metrů. Klimatické a půdní podmínky jsou zde velmi příznivé pro produkci vysoce kvalitních vysokohorských čajů, průměrné teploty se pohybují okolo 16°C a také srážkové úhrny jsou dostatečné, přičemž období monzunů přichází v srpnu a září. Nejlepší čaj se produkuje ze sklizně probíhající v lednu a únoru. Uva, čajová oblast nacházející se na východních svazích centrálního pohoří (Adamsovy hory) se zahradami v nadmořské výšce 950 až 1.600 metrů. Půdní a klimatické podmínky jsou podobné jako v Dimbule, období deš?ů trvá od října do ledna, nejlepší čaj se produkuje ze sklizně probíhající v období sucha trvajícím od července do září. Nuwara Eliya, nejvýše položená čaj produkující oblastí Sri Lanky, jejíž zahrady se nacházejí v nadmořské výšce 2.000 až 2.600 metrů. Podmínky pro pěstování čaje jsou zde podobné jako v Dimbule, jen průměrné roční teploty jsou zde o něco nižší. Sklízí se prakticky celoročně, nejlepší čaje se však produkují ze sklizně probíhající v období sucha v prosinci a lednu (podle počasí se může protáhnout až do února). Kandy, jedna z nejvýznamnějších cejlonských oblastí produkujících tzv. horský čaj, je vůbec největším čaj produkujícím distriktem ostrova. Vzhledem k poměrně rovnoměrnému průběhu počasí jsou čaje z jednotlivých sklizní poměrně vyrovnané, o něco vyšší kvalitu nabízejí čaje produkované od května do září. Dalšími významnými cejlonskými čajovými provinciemi jsou Galle, nacházející se na jihu ostrova a proslulá produkcí kvalitních listových tříd, Morawak Korale produkující v nadmořských výškách do 600 metrů nížinné čaje a Ratnaputra, kde se produkují podobné čaje jako Morawak Korale. |