|
čaje z nestíněných plantáží Sencha se produkuje jednou, maximálně dvakrát ročně z nejlepších, u nejvyšších tříd ručně sklízených lístků. Standardní a zejména nižší a nízké třídy Sencha však mohou pocházet i z pozdních a strojových sklizní, pro produkci vysokých tříd Sencha pro velký, hrubý a chemicky nevhodně složený list naprosto nevhodných. To, co činí Sencha nejpopulárnějším japonským čajem, je hlavně jeho úžasná "pitelnost". Tím je myšlena zejména mimořádně svěží, lehká a vyrovnaná, decentně nasládlá a příjemně svíravá chu?, která podle způsobu propařování a zahřívání při dosušování může mít i dosti výrazně bylinné (popř. trávové), či naopak hladké středně nasládlé tóny. Vzhled listu se liší podle způsobu propařování, zlehka propařovaný Sencha (Sencha Asamushi) by měl mít list typického, jehličkovitého tvaru s malým podílem řapíků, ale bez zřetelného podílu čajového prachu a listových zlomků, zatímco pro Sencha propařovaný silně (Sencha Fukamushi) je právě podíl čajového prachu a polámaného listu charakteristický. Barva listu by měla být tmavě zelená, lesklá, vůně listu by měla být svěží, trávová, dle typu lehce bylinná či nasládlá. Nálev Sencha Asamushi by měl být zcela čirý, jasně zelený, pro nálev Sencha Fukamushi je charakteristická jistá zamlženost.
Čaj Tamaryokucha poskytuje nálev dokonale vyvážené, lehce trávově nasládlé, nepatně svíravé chuti s patrným ořechovým aroma. Téměř zcela chybí aroma mořské, charakteristické pro zelené čaje zpracovávané metodou japonskou. Vůně listu i nálevu by měla být patrně ořechová, odpovídající chuti čaje. Čaj Tamaryokucha tohoto typu je, zvláště ve vysokých třídách, na západních trzích stále ještě málo vídanou vzácností.
Chu? nálevu je na pomezí Kamairicha a Sencha, velmi záleží na konkrétním postupu při zpracovávání lístků. Tento čaj lze na západním trhu najít mnohem častěji než Kamairiča - Tamaryokucha a může být příjemným zpestřením pro každého, kdo velmi často popíjí sencha, popřípadě vhodnou náhradou Sencha, pokud vám jeho chu? nevyhovuje.
Nálev nabízí velice svižné a živé, nesmírně osvěžující, trávově nasládlé a lehce svíravé, nijak zvláš? komplikované chuti, prostě čaj pro zcela běžné popíjení, k němuž je Bancha předurčen zejména svým nízkým obsahem kofeinu. Tato vlastnost činí Bancha velmi vhodným také pro děti a nemocné, kteří musí hlídat svůj příjem kofeinu a nesmí proto pít například kávu. Bancha je také velmi vhodný pro nezkušené pijáky, kteří se chtějí seznámit se světem japonského zeleného čaje.
Barva nálevu je při běžné přípravě velmi podobná barvě listu, při delším louhování se však může přiblížit barvě některých čajů černých. Protože se Hojicha vyrábí z Bancha, obsahuje jeho nálev velice malé množství kofeinu a je proto vhodný i pro děti. Pražení však ničí většinu chemických látek, které jsou "zodpovědné" za zdravotní prospěšnost japonského zeleného čaje. Pokud tedy hledáte čaj, který by v prvé řadě prospěl vašemu tělu, není Hojicha tou pravou volbou. Na druhou stranu jde o čaj naprosto nenáročný na vodu, který je tedy vhodný pro běžnou přípravu v jakýchkoli podmínkách. V Japonsku či Spojených státech se stal Hojicha nesmírně populárním pro přípravu ledového čaje v letních měsících. Chu? nálevu Hojicha velmi závisí na míře upražení listu. V posledních desetiletích se začal pod označením Hojicha prodávat také pražený čaj Kukicha. Jde o zajímavé zpestření, navíc pro pražení se častěji používá poměrně solidní třídy tohoto řapíkového čaje.
Při pražení získávají zrnka rýže krásnou, medově hnědou barvu, některá z nich však žárem praskají a získávají barvu a tvar pražené kukuřice. Takováto zrnka jsou nazývána hana (květina) a dala tomuto čaji anglickou přezdívku "Popcorn Tea". Tato zrnka byla také příčinou vzniku mylného názoru, s nímž se lze často setkat, že je Genmaicha směsí Bancha, pražené rýže a pražené kukuřice. Nejlepší třídy Genmaicha jsou míchány ze Sencha střední kvality a poskytují nálev velmi zajímavé chuti snoubící v sobě travnatost a příjemnou nasládlost Sencha s chlebovostí pražené rýže. Běžné třídy míchané z průměrného Bancha však nabízejí nálev jen mírně čajové, převážně chlebově pražené a rýžové chuti. Tento čaj je velmi vhodný pro děti a nemocné, kteří musí hlídat svůj příjem kofeinu. čaje ze stíněných plantáží
Maccha-usucha (někdy označovaná jako "řídký čaj") pochází z mladších keřů, při obřadu se podává každému hostu zvláštní "porce" a množství čaje použité pro jeho přípravu umožňuje vyšlehat za pomoci bambusové metličky nápoj s bohatou pěnou. Všechny čaje prodávané v čajových obchodech a čajovnách a označené jako Maccha jsou určeny pro přípravu Maccha-usucha. Maccha-koicha (známý také jako tzv. "hustý čaj") pochází naopak z keřů starších, všichni hosté obřadu sdílejí jednu společnou misku tohoto nápoje, který má vzhledem k množství při přípravě použitého čajového prášku hustou až kašovitou konzistenci. Od čaje Maccha lze očekávat vždy velmi silnou, hlubokou a hutnou přitom však vyrovnanou a lahodnou chu?, která bývá často charakterizována jako decentně natrpklá a nasládlá zároveň. V nálevu by měl být vždy zachován charakter stíněných čajů, velmi žádoucí je olejnatá a trávová chu? a také "čajová ušlechtilost" (chu? mnoha tříd maccha by člověk, který s ním nikdy nepřišel do styku neidentifikoval jako chu? čaje, což nelze považovat za příliš dobré). Barva nálevu i čajového prášku by měla být jasně světle zelená, vůně silně trávová, výrazná a příjemná. Takový Maccha však bývá také patřičně drahý. V této souvislosti je třeba upozornit na levnější třídy tohoto čaje, které se vyrábějí spíše jako koření a dochucovadlo hojně používané zejména v cukrářství a pekařství. Od takového Maccha nelze očekávat více, než nálev podprůměrné a nepříliš dobré chuti a podávat takovýto Maccha při čajové ceremonii je zcela nemyslitelné.
Gyokuro by rozhodně neměl být jen jakýmsi "extra Sencha". Od Gyokuro je třeba vyžadovat mnohem exkluzivnější, komplexnější, hlubší a jakoby hustší chu?, decentně natrpklou a znatelně nasládlou zároveň, pro kterou je charakteristická silná olejnatost a příjemná trávovost, stejně jako velice silné aroma často popisované jako vůně moře s nádechem vůně lesa. Svěžest, živost a relativní jednoduchost chuti Sencha by v Gyokuro měla být nahrazena usedlostí a rafinovanou složitostí. Lístky ve tvaru tenkých, stejnoměrně a pevně svinutých jehliček by měly být tmavě zelené a lesklé, celkově úpravného vzhledu, typický je podíl listových zlomků vzniklých při odstraňování řapíků a tvrdšího žebroví listu. Nálev by měl být smaragdově zelený a jasný, v případě delšího propařování a přítomnosti čajového prachu a listových zlomků v listu může být nálev lehce zamlžený. Vůně listu by měla být silně trávová, vůně nálevu by měla odrážet jeho chu?. čaje míchané z listů ze stíněných i nestíněných plantáží Nálev nejvyšších kvalitativních tříd Kukicha nabízí lehkou, jemnou, svěží, květově nasládlou, trávovou chu? a aroma přirovnávané k vůni rozprostírající se v čajové továrně během období sklizně. Svým chu?ovým charakterem je prvotřídní Kukicha na půli cesty mezi Sencha a Bancha, s klesající kvalitou se pak chu? kukicha přibližuje k Bancha, jakkoli vždy zůstává jemnější a jaksi delikátnější. Pro lepší vykreslení a zdůraznění chuti jsou vysoké třídy Kukicha někdy míchány s čajem Mecha. V průměrných a nižších třídách pak může být přítomen určitý podíl špatně svinutého netříděného listu, který sice také zvýrazňuje chu? řapíkového čaje, ale rozhodně ji nepovyšuje na lepší úroveň. Tento čaj je také vhodný kvůli svému nízkému obsahu kofeinu pro děti a nemocné s omezením příjmu této látky. Mecha Konacha Konacha je obvykle podáván k sushi, protože z čajového prachu se nejlépe louhují látky zvané katechiny, mající schopnost likvidovat nebezpečné bakterie, které by se na i na tom nejčerstvějším syrovém rybím mase mohly snadno velmi rychle pomnožit. Obecně lze tento čaj považovat, obzvláště ve vysokých kvalitativních třídách, za neobyčejně zdravý. Nálev tohoto prachového čaje poskytuje silně trávovou, bylinnou chu? s charakteristickým mořským aroma, při delším louhování má však výrazné sklony k trpknutí.
|