Obchodní podmínky Registrace Novinky Výhodný nákup Kontakty

Vyhledávání

Naše nabídka

Podpora, informace

Darjeeling

IndieČerné čaje tvoří drtivou většinu místní produkce. Jsou zpracovávány tak, aby v listu zůstal určitý podíl zelených a světle hnědých (polozelených) čajinek, což je hlavní příčinou zcela nezaměnitelného charakteru těchto čajů.

Černé čaje pocházející z první sklizně standardně obsahují zelených čajinek nejvíce (někdy mohou tvořit v listu dokonce většinu) a právě složky chuti pocházející z mladých, drobných, zelených lístků jsou v nálevu nejvíce ceněny. Také podíl tipsů, které obvykle bývají velmi drobné, by měl být poměrně velký. Chu? nálevu bývá vyvážená, velmi svěží a živá, obvykle s květovými a nasládlými tóny a tipsově prachovým aroma. Zejména u čajů z první sklizně bývají značné rozdíly mezi produkcí vysokohorských a níže položených plantáží.

Černé čaje pocházející ze sklizně druhé jsou charakteristické vyšším podílem tmavších čajinek, které také bývají ve srovnání s první sklizní o něco větší. Zelených čajinek je v listu naopak méně a mívají tmavší barvu. Také tipsy bývají mohutnější a delší, často silněji ochmýřené. Barva nálevu bývá hlubší a tmavší, chu? vyzrálejší a usedlejší, s výrazným podílem chutí tmavších lístků, obvykle se sladce květovými, někdy muškátovými (tzv. muscatel), nebo ovocnými, méně často s medovými tóny, s tipsově prachovým, popřípadě lehce bylinným aroma.

Zelené čaje obvykle nedosahují prvotřídní kvality listu (samozřejmě i zde se najdou výjimky), chu? nálevu bývá nasládlá, někdy s květovými či bylinnými tóny, příjemně natrpklá a velmi svěží, charakteristické je tzv. kovové aroma. Polozelené darjeelingské čaje jsou také většinou produkovány z první sklizně, obvykle z delších, vysoce kvalitních lístků. Většina darjeelingských oolongů se zpracovává tchajwanskou metodou a svým vzhledem tchajwanské tmavé oolongy také velmi připomíná. V chuti nálevu se snoubí charakteristické chuti prvotřídních darjeelingských prvních sklizní s chutěmi tchajwanského oolongu, jde o raritní a obvykle ve velmi omezeném množství produkovaný čaj. Bílé darjeelingské čaje, produkované obvykle z druhé sklizně a nesoucí označení jménem zahrady s přídomkem Silver Tips, jsou málo dostupnou čajovou raritou.


Assam
Assámské černé čaje tvoří drtivou většinu místní produkce. Tyto čaje si získaly celosvětovou oblibu zejména svou velmi výraznou, plnou, lehce natrpklou, květově nasládlou chutí s charakteristickým, lehce zemitým a často též nepatrně kouřovým aroma. V Evropě se stalo zvykem popíjet tyto čaje pro jejich silně povzbudivý účinek zejména ráno, často s mlékem, které neutralizuje typickou natrpklou chu?. Lze se též setkat s assámskými čaji z časné jarní sklizně zpracovávanými darjeelingskou metodou, jejichž vzhled, kvalita i charakter také skutečně nížinné darjeelingské čaje připomínají. Zelené assámské čaje jsou svým charakterem podobné zeleným čajům darjeelingským. Pro jejich produkci se obvykle používají lístky střední kvality a obecně lze říci, že assámské zelené čaje nedosahují kvalit assámských čajů černých. Chu? nálevu je svěží, příjemně natrpklá, lehce nasládlá, charakteristické je silné, tzv. kovové aroma.


Nilgiri
V jihoindickém pohoří Nilgiri se produkuje téměř výhradně černý čaj, který se v drtivé většině zpracovává tzv. cejlonskou metodou. Tyto čaje obvykle dosahují kvalitativní úrovně středních tříd cejlonských černých čajů a také chu?ový charakter nálevu je cejlonskému černému čaji velmi podobný. Jde většinou o lehce svíravou až příjemně natrpklou, mírně květovou chu?, často s ovocnými tóny a charkteristickým aroma cejlonských černých čajů.Vzácněji se lze setkat s jihoindickými čaji zpracovanými metodou darjeelingskou, které však darjeelingský či sikkimský čaj připomínají pouze dosti vzdáleně. V posledních letech se začaly ve větší míře objevovat též jihoindické čaje zelené, dosahující velmi dobré kvality a svým charakterem se dosti lišící od ostatních indických zelených čajů.


Nepál
V Nepálu se produkuje většinou vysokohorský černý čaj zpracovávaný darjelingskou metodou, jehož špičkové třídy svým vzhledem, kvalitou i chu?ovým charakterem připomínají výtečné první či druhé sklizně z blízkého Darjeelingu. Obvykle jde o čaje harmonické chuti často se sladce květovými nebo ovocnými, méně často s medovými tóny, s tipsově prachovým, popřípadě lehce bylinným aroma. Spíše pro domácí trh se produkují zelené a zelené jasmínem ovoněné čaje, jejichž kvalita je obvykle nízká a chu? výrazně natrpklá a hrubá.

Vaše objednávka

košík je prázdný
Při objednávce nad 900 Kč dopravné zdarma
Při objednávce nad 1000 Kč
1 vzorek zdarma
Při objednávce nad 1500 Kč
3 vzorky zdarma nebo sleva 5%
Za každých dalších 500 Kč
1 vzorek zdarma
Vzorky zdarma a slevu na objednávku nelze kombinovat.

Přihlášení

přihlášení uživatele
zapomenuté heslo

Ceník ke stažení

Doporučujeme

Zobrazit kategorii
doporučujeme