|
Japonsko patří mezi nejseverněji položené producenty čaje, který se zde pěstuje zejména na ostrovech Honshu (v jeho jižní polovině), Shikoku a Kyushu, kde jsou pro růst keřů téměř ideální klimatické podmínky. Zimy sice bývají První sklizeň (Ichibancha) začíná tradičně v polovině dubna, trvá přibližně tři týdny a z této jarní sklizně je produkován vysoce kvalitní Sencha označovaný jako Shincha (nový čaj), který je milovníky japonského čaje očekáván a ceněn stejně, jako první sklizně darjeelingské milovníky čaje indického. Druhá sklizeň (Nibancha) začíná obvykle ve druhém týdnu měsíce června a trvá 14 dní. Protože lístky v tomto období dorůstají o něco rychleji než brzy zjara, bývá čaj produkovaný z této sklizně považován za kvalitní, jen vzácně však prvotřídní. Jeho výhodou oproti Shincha je však výrazně vyšší trvanlivost Třetí sklizeň (Sanbancha nebo také letní čaj) probíhá na přelomu července a srpna. Sklízí se velké a v teplém a vlhkém prostředí rychle dorůstající lístky spíše nižší kvality, které mnozí slavní producenti ani nezpracovávají a používají jich jako mulč. Obvyklejší však je zpracovat tuto sklizeň jako čaj Bancha. Čtvrtá sklizeň (Yonbancha nebo také podzimní čaj) probíhá na přelomu září a října a sklízené lístky jakož i jejich využití jsou shodné se sklizní třetí. |