Obchodní podmínky Registrace Novinky Výhodný nákup Kontakty

Vyhledávání

Naše nabídka

Podpora, informace

Jihovýchodní Asie patří mezi nejrychleji se rozvíjející čajové oblasti. Nejvýznamnějšími místními producenty jsou Indonésie a Vietnam, vysoce kvalitní čaje, určené však výhradně pro domácí trh a tudíž na západě zcela neznámé, se produkují v Burmě a Thajsku, malé množství nepříliš kvalitního černého čaje se produkuje také v Malajsii.

Indonésie
Indonesiesouostroví táhnoucí se mezi Malajsií a Papuou - Novou Guineou, produkuje čaj v tropickém a vlhkém podnebí vysoko položených oblastí ostrovů Jáva a Sumatra, převážně na půdách vulkanického původu. Na obou ostrovech se sklízí celoročně, na Sumatře jsou srážkové úhrny během roku rovnoměrné a čaj má proto takřka konstantní kvalitu, Jáva má podnebí nevyrovnané, od července do září je zde velmi sucho, čajové lístky tak rostou mnohem pomaleji než v jiných obdobích roku a čaj produkovaný z této sklizně se svým charakterem dosti liší od čajů produkovaných v měsících s pravidelnými dešti. Produkuje se zde v největší míře černý čaj, lze se však setkat též s čaji zelenými a polozelenými.

Vietnam
nacházející se při jižní hranici čínské provincie Yunnan, zaznamenal v posledních letech obrovskou expanzi místního čajového průmyslu. Čajovník se pěstuje v horských a vysokohorských oblastech provincie Thái Nguyen severně od Hanoje, v centrální vysočině a v omezené míře také na jihu země. Nejkvalitnější třídy čaje pocházejí ze severních vysokohorských oblastí při hranici s Čínou. Produkují se zelené, polozelené a černé čaje, prvotřídní kvality dosahují zejména vysokohorské čaje zelené.

Afrika
patří mezi nejvýznamnější producenty čaje zejména pokud se kvantity produkce týče. Nejvýznamnější pěstitelské oblasti se nacházejí při východním a západním pobřeží kontinentu, v oblastech s velmi teplým a vlhkým podnebím. Sklízí se prakticky celoročně (ve vrcholícím vegetačním období dokonce i každý druhý týden), protože list dorůstá velmi rychle, a to i ve velmi vysokých nadmořských výškách. Takovéto klimatické podmínky jsou sice příznivým faktorem vzhledem ke kvantitě, zároveň však mají vliv na většinou velmi nízkou kvalitu produkovaných čajů. Pokusy s pěstováním čajovníku v oblastech s méně příhodnými klimatickými podmínkami jsou provázeny řadou problémů, suché a horké počasí umožňuje sklízet jen v určitých obdobích roku, přičemž kvalita produkce je obvykle ještě nižší. Produkuje se zejména černý čaj, na východním pobřeží se produkuje také čaj zelený, určený zejména pro středomořské státy. 
AfrikaNejvýznamnějším africkým producentem je jak z hlediska kvality, tak z hlediska kvantity Keňa, jejíž nejlepší produkční oblasti se nacházejí v Kenya Highlands, v nadmořské výšce 1.600 až 3.000 metrů. Mikroklima této oblasti je ovlivněno blízkostí Victoriina jezera, takže počasí je nejen velmi teplé, ale také dostatečně vlhké s příznivým srážkovým úhrnem. Sklízí se celoročně, nejlepší čaj je však produkován ze sklizně probíhající na přelomu ledna a února a v červenci. Keňa je jediným africkým producentem nabízejícím listovou třídu čaje a velmi kvalitní čaje typu broken. Dalšími významnými africkými producenty jsou Kamerun, Tanzanie, Malawi a zejména Jihoafrická republika.

Americký kontinent
je celkově málo významným producentem čaje a to jak z hlediska kvality, tak z hlediska kvantity. Čajovník je pěstován v tropickém a subtropickém podnebí s dostatkem vláhy i vlhkosti. Lístky tak dorůstají velmi rychle, sklizně jsou proto poměrně časté a většinou jsou prováděny strojově. Nejvýznamnějšími produkčními oblastmi jsou provincie Misiones, kde se produkuje 95% argentinského čaje, oblasti jižně od Sao Paula v Brazílii a Cusco a Huanuco v Peru, malé čajové zahrady fungují i v Ekvádoru a jedna čajová plantáž, patřící donedávna společnosti Lipton, se nachází i ve Spojených státech. Produkuje se výhradně černý čaj, který bývá obvykle zpracováván metodou CTC a jehož kvalita je vhodná pro přípravu směsí a výrobu nálevových sáčků či instantních čajů.

Oceánie
patří mezi nejjižněji položené čaj produkující oblasti světa. Nejvýznamnějším místním producentem je (alespoň pokud se kvantity týče) ostrov Papua - Nová Guinea, kde mají čajové keře naprosto ideální půdní podmínky podpořené vlhkým, tropickým klimatem. Nejrozsáhlejší plantáže se nacházejí v západní vysočině, v nadmořské výšce přes 2.000 metrů. Sklízí se celoročně v poměrně krátkých intervalech, produkuje se výhradně černý čaj zpracovávaný většinou metodou CTC. Dalším, méně významným producentem této oblasti je Austrálie, kde se však čajovníku příliš nedaří. Půdní podmínky jsou zde nepříliš příhodné, podnebí čajovníku také příliš nesvědčí. Produkuje se v drtivé většině černý čaj, v malém měřítku pěstovaný zelený čaj je zpracováván japonskou technologií.

Na Středním východě
se nacházejí čtyři hlavní čaj produkující oblasti - Turecko, Irán, Rusko a kavkazská oblast Gruzie a Ázerbajdžánu. V zemích bývalého SSSR, kde se čajovník pěstuje v příznivém a dostatečně vlhkém klimatu a sklízí se výhradně strojově v poměrně krátkých intervalech od května do října, dosahoval čajový průmysl vrcholu před rozpadem Východního bloku, v posledních deseti letech však tamní produkce velmi upadá, a to jak kvalitou, tak zejména kvantitou, která se z hlediska světové produkce čaje jeví jako naprosto bezvýznamná. V Turecku se čajovník pěstuje v oblasti Rize, při hranicích s Gruzií. Roční produkce zde přesahuje 100.000 tun výhradně černého čaje, který je většinou určen pro domácí trh a exportuje se jen v malém měřítku. V Iránu se čaj pěstuje výhradně pro domácí trh, na rozdíl od Turecka se však jedná zejména o čaj zelený.

Vaše objednávka

košík je prázdný
Při objednávce nad 900 Kč dopravné zdarma
Při objednávce nad 1000 Kč
1 vzorek zdarma
Při objednávce nad 1500 Kč
3 vzorky zdarma nebo sleva 5%
Za každých dalších 500 Kč
1 vzorek zdarma
Vzorky zdarma a slevu na objednávku nelze kombinovat.

Přihlášení

přihlášení uživatele
zapomenuté heslo

Ceník ke stažení

Doporučujeme

Zobrazit kategorii
doporučujeme