China Anhui LIU AN GUA PIAN Imperial Grade
Proslavený zelený čaj zvaný "Melounová semínka z Lu An", uveden na seznamu "50 Slavných Čajů Číny", pojmenovaný podle tvaru zpracovaných listů (Všechny Čaje Číny, str. 204). Přestože je netypicky zcela bez tipsů, jedná se o vysoce kvalitní a ceněný zelený čaj.
Celistvý, ručně sklízený, mechanicky volněji svinutý, tmavě a světle zelený, stejnoměrný, středně dlouhý list,trávově nasládlé vůně. Světle zelený nálev vynikající, harmonické, příjemně bylinné, sladké chuti s lehoulince natrpklými, kořeněnými tóny.
Tip na přípravu: do vyhřáté konvice vsypat 6 - 8 gramů čaje, přelít 0,3l vody o teplotě 80°C, louhovat cca 2,5 minuty, možno znovu zalít.
Čaj je vyroben z místního kultivaru v oblasti Bai Fu Dong, okres Jin Zhai, v prefektuře Liou-an (Lu'an). Narozdíl od tradičního sběru, místní pěstitelé sklízí ručně celé větvičky, tips se třemi až čtyřmi lístky, a následně je otrhávají a třídí. Gua Pian se tradičně vyráběl z druhého lístku, v závislosti na kvalitě sklizeného listu, však může být použit i jiný.
Výroba zahrnuje zvláštní postup (Kao Huo) při kterém se suché listy v bambusovém koši několikrát krátce (4-5min) nahřejí nad dřevěným uhlím a poté nechají vychladnout, postup se opakuje zhruba po dobu dvou hodin. Tento krok napomáhá tvarování listu. Zřejmě právě pro svůj nezvyklý vzhled patří v Číně mezi pět nejznámějších zelených čajů.
Originální název: Lu An Gua Pian ("Melounová semínka z Liou An")
Provincie: Anhui
Okres /Oblast: Bian Fu Dong, Jin Zai Town, Liu An City
Kultivar: Liu'an Dushan ("mid-small leaf cultivar")
Sklizeň: celá větvička, poté se listy otrhají - 1. nejmenší = Tipian; 2. nejmenší = Gua Pian.
Období sklizně: polovina dubna
nadm. výška: cca 300-600 m n.m.
|